Ulike kryptovalutaer

Ulike kryptovalutaer - Ulike kryptovalutaer

Det fins mange hundre ulike kryptovaluta, også kalt digital valuta eller virtuell valuta. Felles for dem er at de er desentraliserte og ikke regulerte av noen staters finansielle systemer. De fungerer som peer-to-peer valuta, hvor nettverket hele tiden forsterkes ved at jo flere som deltar, jo raskere går transaksjonene.

En av fordelene med krypto i den spede starten, var at transaksjoner var så og si gratis. Nå er det likevel markedet som kan bestemme prisen på uttak, og derfor ser man at gebyret stiger i takt med overskuddet.

Men kryptovalutaer er også anonyme, de kan samles i en digital lommebok (wallet) og handles på nett. Selv om Blockchain er den originale kryptologiske nettkjeden, så har det dukket opp hundrevis av alternative blokkjeder med andre kryptovaluta. Disse kaller vi altcoins, alternative kryptovalutaer.

Bitcoin (BTC) er den det hele startet med, og den som har fått mest oppmerksomhet. Nettverket trenger ingen bank, kort-leverandør eller andre som holder systemet oppe. Bitcoin har flere altcoins i seg selv, slik som Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Bitcoin XT, Bitcoin Gold også videre. Bitcoin er til dags dato den aller mest verdifulle kryptoen, med en enhetsverdi på over 300.000 NOK.

Ethereum

Etter at Bitcoin så dagens lys, var det mange som hev seg på kryptobølgen. Det var mange måter å gjøre dette på, og man så fort det enorme potensialet. Ethereum blokkjeden holder kryptoen Ether (ETH) og er mer optimalisert for aksjemarkedet. I blokkjeden må bestemte forhold ligge til rette for at “smarte kontrakter” kan skrives og i realiteten utvinne nye Ether. I dag kan du kjøpe Ether direkte gjennom eToro. Ether er til dags dato den nest mest verdifulle virtuelle valutaen.

Ulike kryptovalutaer 1 - Ulike kryptovalutaer

Mange andre valutaer

Det fins mange andre valutaer man kan tjene på, her er en liten liste:

  • Litecoin (LTC);
  • Dogecoin (DOGE);
  • Tether (USDT);
  • Solana (SOL);
  • Shiba INUS (SHIB);
  • Dai (DAI);
  • Pluton (PLU).

I følge Coinmarketcap finnes det i dag over 17.000 ulike kryptovalutaer.